joi, 12 iulie 2012

Ce masline alegi: negre sau verzi?

Te-ai intrebat vreodata care masline sunt mai sanatoase, cele verzi sau cele negre? Care este diferenta intre cele doua tipuri? Si cum ar trebui sa le consumam, in ulei ori saramura? 
Ei bine, maslinele verzi sunt culese inainte de a se coace, astfel incat contin o substanta cu gust usor amarui, oleuropein. Maslinele negre insa sunt cele coapte. O maslina verde, de dimensiuni medii, avand 3 grame, contine in jur de 3 calorii si 0,3 grame de grasime, in timp ce o maslina neagra de aceleasi dimensiuni contine 7 calorii si 1 gram de grasime.

Ca sunt verzi, sau ca sunt negre, maslinele imbuteliate in sticle continand si ulei pot sa contina fiecare cate 25 de calorii. Totusi, nu ar trebui sa te sperii: grasimea din masline este monosaturata, deci sanatoasa si benefica sistemului cardiac. 
Pe langa grasimile "prietenoase", aceste fructe mai contin o cantitate mica de vitamina E, substanta deosebit de benefica pentru piele, si nutrienti cu proprietati antioxidante si antibacteriene.
Acum ca ai aflat cat de sanatoase sunt maslinele, iti spunem ca nu ar trebui sa alegi cu ochii inchisi de pe rafturile supermarketurilor. Maslinele in saramura contin o cantitate mult prea mare de sare, 20 de masline fiind de ajuns pentru a depasi cantitatea zilnica admisa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu