joi, 12 iulie 2012

Maslina - cura cu masline - terapii, indicatii, tratamente cu masline


Originar din Asia, maslinul este cultivat în prezent în sudul Europei. In antichitatea greaca, dupa o baie rece, pielea se frictiona cu ulei de masline, pentru a se reîncalzi si a i se asigura supletea.

Indicatii

Maslina este bogata în saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, sulf, fier, calciu, cupru si mangan), precum si în vitaminele A si D (vitamina antirahitica).
în tarile mediteraneene, unde se consuma mult ulei de masline, mortalitatea prin boli cardiovasculare este mai scazuta decât în alte zone. Uleiul de masline contine 80% acid gras mononesaturat. Este substanta grasa cel mai usor digerabila, mai digerabila decât uleiul de floarea-soarelui si decât untul (dupa studiul efectuat de prof. Jean Guerre, de la spitalul Cochin - Franta).
Din maslinele negre (fructele coapte) se extrage uleiul, iar cele verzi sunt destinate conservelor.

Singurul ulei de masline eficient este cel extras prin procedeul de presare la rece, fara a folosi solventi chimici.
Un ulei rafinat este un aliment fara viata, care a fost supus la 16 operatii, si caruia, înainte de a ajunge la consumatori, i s-au adaugat substante chimice (soda caustica, hexan, dioxid de clor).
Un ulei de masline extras din prima presare la rece este obtinut prin doar 6 operatii, fara încalzire si fara a folosi vreun produs industrial. Este un ulei suta la suta natural, care îsi pastreaza toate calitatile. Acesta este uleiul care trebuie consumat, chiar daca pretul sau este ceva mai ridicat.
Gospodinele care prefera uleiul de masline altor uleiuri sunt foarte inspirate, pentru ca acesta este, fara îndoiala, unul din cele
mai bune uleiuri de masa. El râncezeste greu si, chiar încalzit la 200°, exercita o actiune benefica asupra functiei biliare si o actiune echilibranta asupra cresterii osoase.

Uleiul de masline contribuie la dizolvarea calculilor biliari, la eliminarea materiilor fecale si la diminuarea hiperaciditatii gastrice. Totodata, este foarte indicat si celor cu insuficienta hepatica. Ca aliment complementar, el este recomandat diabeticilor.
De o jumatate de secol, alimentatia rafinata ne-a denaturat simtul gustativ. Ca multe alte alimente naturale, uleiurile obtinute prin presare la rece displac anumitor consumatori. Este necesar sa ne reobisnuim papilele gustative cu aceste uleiuri, printr-o „reeducare" progresiva a gustului.
Pentru femeile la menopauza, aceasta substanta grasa este si cel mai bun mijloc de a preveni osteoporoza (dupa studiul efectuat de prof. A. M. si M. Lavaljeantet si J. L Lamarque asupra unui esantion de 135 de femei).
Prepararea salatelor constituie o buna ocazie de a folosi uleiul de masline (obtinut prin presare la rece), putându-se face o cura.

Eliminarea sedimentului si calculilor biliari: o lingura de ulei de masline la care s-a adaugat putin suc de lamâie luata dimineata, pe stomacul gol.
Colici nefritice: un pahar cu ulei de masline, luat cu lingurita în momentul crizei, pâna la încetarea durerilor.
Constipatie: una sau doua linguri, dimineata, pe stomacul gol, timp de mai multe zile.
Frunza de maslin, simbolul pacii si al longevitatii, este mult apreciata de provensali, care îsi trateaza tensiunea arteriala folosind-o sub forma de decoct. Cel dintâi care a observat proprietatile hipotensive ale frunzelor de maslin a fost doctorul Mazet. Dupa spusele lui, aceasta actiune se datoreaza oleuropeozidei, o substanta pe care o contin frunzele.

Frunzele de maslin contribuie la scaderea azotemiei si la cresterea diurezei. Ele se dovedesc deosebit de utile si împotriva palpitatiilor si aritmiei cardiace.

Pentru tratarea acestor boli cu frunze de maslin, iata doua retete foarte cunoscute:
1. Se lasa 25 g de frunze uscate în 500 ml de apa, timp de o jumatate de zi. Lichidul obtinut se încalzeste pâna la fierbere. Se lasa sa infuzeze 20 de minute si se bea între mese.
2. Se pun 35 g de frunze în 750 ml de apa. Se încalzeste pâna la fierbere. Se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se bea între mese.
Aceste doua preparate pot fi consumate saptamâni întregi, fara ca eficienta lor sa scada. In afara scaunelor diareice la unele persoane, tratamentul nu are alte efecte secundare.
Datorita continutului sau de clorofila, frunza de maslin poate fi folosita preventiv împotriva aterosclerozei.

Uz extern

Dureri, reumatism, entorse, cazaturi: se pun 100 g de flori de musetel, într-un litru de ulei de masline (obtinut prin presare la rece). Se încalzeste totul pe abur timp de doua ore. Se amesteca din când în când. Se foloseste sub forma de frectie, masându-se locul dureros.
O alta reteta, cu usturoi: se pun 1-2 catei de usturoi rasi pe râzatoare, în 200 ml de ulei de masline. Se lasa la macerat o jumatate de zi. Se frictioneaza zona dureroasa.
Ten uscat: se toaca marunt pulpa unui avocado, se amesteca cu ulei de masline. Se aplica pe fata sub forma de masca. Se lasa zece minute dupa care se clateste cu apa minerala sau necalcaroasa.
Piele crapata: se face o pasta dintr-o lingura de ulei de masline si o rondela de banana (groasa de 1 cm.). Se amesteca cu grija, se tine pe abur pâna devine calduta, apoi se aplica. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu